top of page

Acupunctuur is een 3000 jaar oude geneeswijze van de Traditionele Chinese Geneeskunde. In 1997 documenteerden en publiceerden de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) de veiligheid en werkzaamheid van acupunctuur voor de behandeling van een breed scala omtrent aandoeningen.

 

“De acupunctuur vertrekt  vanuit de gedachte dat lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Met acupunctuur worden deze verstoringen hersteld. Zo zet acupunctuur het lichaam en de geest aan zichzelf te genezen. Het is een ideale therapeutische techniek om bijvoorbeeld pijnklachten te bestrijden.” ICZO

In de Oosterse zienswijzen gaat men ervan uit dat alles energie is. Alles is in beweging. Net zoals de rest van de natuur, is ook de mens opgebouwd uit energie. Zijn energietoestand wordt beïnvloed door vele factoren, zoals voeding, ademhaling, levenswijze en -visie.

Die universele energie wordt “chi” genoemd in het Chinees. De Chi stroomt door de organen en door alle andere delen van het lichaam via kanalen die we meridianen noemen. Die universele energie bestaat door een voortdurende uitwisseling tussen yin en yang, donker en licht, nacht en dag, maan en zon. Bij ziekte en pijn is dit evenwicht verstoord. Bij middel van acupunctuur wordt uw lichaam (fysieke, energetische en emotionele systeem) terug in balans gebracht, wordt de wisselwerking tussen Yin en Yang hersteld. Het is een oude praktijk die wordt gebruikt om herstel te bevorderen, pijn te verlichten en het natuurlijke genezingsproces van het lichaam te activeren.

Om deze balans terug in evenwicht te brengen worden in de acupunctuur met behulp van zeer fijne naaldjes bepaalde punten in het lichaam aangeprikt. Dat voelt u bijna niet. Dit doet uw lichaam in die mate reageren dat het herstel op een natuurlijke manier wordt bevorderd.

bottom of page